+357 99 200535

[email protected]

Ψυχοθεραπεία για Παιδιά και Εφήβους

 

Ψυχοθεραπεία Παιδιών

Στην ψυχοθεραπεία τα παιδιά δεν θα εμπλακούν εύκολα στη διαδικασία παραγωγής λόγου έστω και αν ορισμένα έχουν τις λεκτικές δεξιότητες να το πράξουν. Βαριούνται εύκολα και συνήθως δεν μοιράζονται κάτι σημαντικό.

Τα παιδιά εκφράζονται καλύτερα μέσα από το παιχνίδι και στη ψυχοθεραπεία χρησιμοποιείται ως κύριο μέσο έκφρασης το οποίο ενισχύει την αλληλεπίδραση ανάμεσα στο θεραπευτή και το παιδί προκειμένου αυτό να υποστηριχθεί σε ψυχοκοινωνικό επίπεδο, με στόχο τόσο την επίλυση προβλημάτων όσο και την υγιέστερη ανάπτυξη.

 

Ψυχοθεραπεία Εφήβων

Οι κρίσεις και οι αλλαγές που επιφέρει η εφηβεία δεν αντιμετωπίζονται από όλους με τον ίδιο τρόπο. Ορισμένοι έφηβοι βιώνουν αυτό το μεταβατικό στάδιο ευκολότερα, όμως για άλλους συνιστά πρόκληση με βαριές κοινωνικές και συναισθηματικές επιπτώσεις.

Θέματα που έχουν σχέση με οικογένεια και φίλους, ή δυσκολία διαχείρισης συναισθημάτων όπως ο θυμός αναγκάζουν τους έφηβους να αναζητήσουν βοήθεια. Η συχνή επίσης εμφάνιση συμπεριφορών όπως καταθλιπτική συμπεριφορά, αυτοτραυματισμοί, κρίσεις πανικού, αυτοκτονικός ιδεασμός, θα έπρεπε να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

 
Στόχοι και διαδικασία της ψυχοθεραπείας παιδιών και εφήβων

Η   ψυχοθεραπεία  παρέχει  στα  παιδιά  ένα  ασφαλές  πλαίσιο  όπου  έχουν την  δυνατότητα να  διερευνήσουν  την πραγματικότητα  και  τις  εμπειρίες της  ζωής τους.   Συνήθη  θέματα που τα παιδιά μπορούν να  επεξεργαστούν στη συμβουλευτική  διαδικασία είναι συναισθηματικές  και κοινωνικές  δυσκολίες,  δυσκολίες στη σχολική προσαρμογή,   προβλήματα   συμπεριφοράς,  επιθετικότητα,  άγχος  αποχωρισμού,  απώλεια, αυτοεκτίμηση, φοβίες, διαζύγιο, ασθένεια.

Συνήθως η διαδικασία της ψυχοθεραπείας τηρείται μία  φορά  την εβδομάδα,  προτιμότερο  ίδια ημέρα και ώρα για να  διατηρείται  ένα σταθερό  πλαίσιο που αποσκοπεί  στη διευκόλυνση και ανάπτυξη της  θεραπευτικής σχέσης και την καλλιέργεια σχέσης εμπιστοσύνης.

Μέσα από αυτή την διαδικασία  το παιδί/έφηβος,  δύναται  να εκφράσει με διάφορους  τρόπους  τα  συναισθήματα, τις σκέψεις του,  να αναπτύξει  αυτοπεποίθηση και να διερευνήσει εναλλακτικούς τρόπους επίλυσης  προβλημάτων.